Τα εξειδικευμένα ψυχομετρικά τεστ χρησιμοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους του χώρου μας, με σκοπό να διερευνηθεί η προσωπικότητα του ατόμου σε βάθος με βάση συγκεκριμένους παράγοντες που στηρίζονται τόσο στα επίκτητα όσο και στα εγγενή χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Τα τεστ αυτά αξιοποιούν γνώση που πηγάζει από διεπιστημονική έρευνα που αφορά τη φυσιολογία του ανθρώπου, το συναίσθημα, τους πρωτογενείς και τους δευτερογενείς παράγοντες προσωπικότητας, και την κοινωνιολογία.

Όλα τα παραπάνω τεστ είναι σταθμισμένα με βάση την ελληνική πραγματικότητα και προσαρμοσμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Στηρίζονται σε διεθνώς εδραιωμένες θεωρίες και σε διεθνή βιβλιογραφία.

Αναλυτικότερα:

O WISC-V GR εξάγει πέραν του Γενικού Δείκτη Νοημοσύνης (ΓΔΝ) 5 πρωτογενείς δείκτες (Λεκτική Κατανόηση, Οπτικοχωρική Αντίληψη, Ρέων Συλλογισμός, Εργαζόμενη Μνήμη, Ταχύτητα Επεξεργασίας) και 5 βοηθητικούς δείκτες, απαραίτητους για την περιγραφή και την κατανόηση της νοημοσύνης, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.


Αυτά τα στοιχεία απουσίαζαν από το WISC-III GR, το οποίο μετρούσε τη Γενική Νοημοσύνη και έδινε 2 επιμέρους δείκτες (Πρακτική και Λεκτική Νοημοσύνη). Άλλωστε, ο διαχωρισμός της νοημοσύνης σε πρακτική και λεκτική (κατά το WISC-III GR) φαίνεται ότι δεν προσφέρει ουσιαστική και ολοκληρωμένη κατανόηση του νοητικού και μαθησιακού προφίλ.


Η δύναμη του WISC-V GR

• Αναθεώρηση της Νοητικής Λειτουργικότητας σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία (π.χ. Λεκτική κατανόηση, εργαζόμενη μνήμη)
• Τροποποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης και βαθμολόγησης της κλίμακας.
• Παροχή περισσότερων πληροφοριών (Γενικός Δείκτης, 5 πρωτογενείς δείκτες, 5 βοηθητικοί δείκτες σε σχέση με τους 2 δείκτες του WISC-III GR), με αποτέλεσμα να απεικονίζει ευρύτερο φάσμα γνωστικών λειτουργιών.
• Ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου χρόνου χορήγησης για τον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη Νοημοσύνης.
• Συμπόρευση με τις σύγχρονες θεωρήσεις για τη Νοημοσύνη και παροχή επικαιροποιημένων νορμών και σύνθετων δεικτών ερευνητικά τεκμηριωμένων.
Τι αλλάζει από το WISC-III GR
• Νέες υποδοκιμασίες και επικαιροποιημένα στοιχεία. Περιλαμβάνει 15 υποδοκιμασίες (σε σύγκριση με τις 13 του WISC-III GR). Οι 9 υποδοκιμασίες είναι σε αναθεωρημένη μορφή αυτών που υπήρχαν και στο WISC-III GR και έχουν προστεθεί επιπλέον 6 καινούργιες υποδοκιμασίες. Ήδη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση (WISC-IV), η οποία δεν σταθμίστηκε στα ελληνικά, περιλαμβάνει επιπλέον υποδοκιμασίες (Γραφήματα Βάρους, Οπτικοί Γρίφοι, Μνήμη Εικόνων) και σύνθετους δείκτες.

Επίσης,

• Δίνει άμεσα χρήσιμες και εστιασμένες πληροφορίες για τον σχολικό και τον κλινικό ψυχολόγο, αποτυπώνοντας τις Δυνατότητες και τις Αδυναμίες του εξεταζόμενου.
• Συνεισφέρει σε πιο λεπτομερή εντοπισμό προβλημάτων και στην ακριβέστερη αποτύπωση του νοητικού και μαθησιακού προφίλ.
• Στοχεύει και συνεισφέρει στην απάντηση συχνών κλινικών ερωτημάτων, όπως η παρουσία ειδικής μαθησιακής δυσκολίας, η μη λεκτική νοητική ικανότητα κ.ά.
• Έχει μεγαλύτερη ερευνητική και ερμηνευτική ισχύ.

ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ: Διάγνωσης Μαθησιακών Δυσκολιών

Το Αθηνά Τεστ αποτελεί διαγνωστική μέθοδο που εντοπίζει με ακρίβεια τις δυσκολίες μάθησης. Απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά ηλικίας 5 έως με 9 ετών (δηλαδή νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού), αλλά χορηγείται και σε μεγαλύτερα παιδιά. Σταθμίστηκε στο Ψυχομετρικό εργαστήριο του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999 και έχει σταθμιστεί στην Ελλάδα.
Το Αθηνά Τεστ είναι ένα πολυθεματικό τεστ ενδοατομικής αξιολόγησης και δίνει μια αναλυτική εικόνα της παρούσας κατάστασης του παιδιού, σε καίριους τομείς της ανάπτυξης. Αποτελείται από μία σειρά επιμέρους διαγνωστικών δοκιμασιών, οι οποίες αξιολογούν ένα ευρύτατο φάσμα κινητικών, αντιληπτικών, νοητικών και ψυχογλωσσικών διεργασιών. Οι δοκιμασίες αυτές ελέγχουν και αξιολογούν πλευρές της ανάπτυξης του παιδιού που θεωρούνται κρίσιμες για τη σχολική μάθηση και προσαρμογή.

Ο πιστοποιημένος σύμβουλος παρέχει γραπτή αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων, μέσω της αξιολόγησης των οποίων μπορεί να εντοπιστούν συγκεκριμένες περιοχές που είναι ελλειμματικές και που χρήζουν ιδιαίτερης διδακτικοθεραπευτικής παρέμβασης. Το Αθηνά Τεστ αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση και έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιείται σε παιδιά που βρίσκονται στα πρώτα στάδια/χρόνια της φοίτησής τους στο σχολείο.
Είναι ένα ψυχοπαιδαγωγικό διαγνωστικό μέσο και όχι μία διαγνωστική δοκιμασία, δηλαδή δε διερευνά τα αίτια αλλά αξιολογεί τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες τη δεδομένη στιγμή. Μετά την αξιολόγηση και αφού κριθεί απαραίτητο, μπορεί να εφαρμοστεί εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν οι μαθησιακές δυσκολίες και να βοηθηθεί το παιδί στο σχολείο.

Α-ΤΕΣΤ

Το “Α-Τεστ” πρόκειται για ένα εργαλείο με τη μορφή ενός τεστ, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο των μαθητών του νηπιαγωγείου, προ της φοίτησής τους στην Α’ Δημοτικού. Στόχος του εργαλείου είναι η ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών στους μαθητές.

Το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά ή ομαδικά. Είναι αναγνωρισμένο από την Παιδιατρική Εταιρεία, Πανεπιστημιακές Σχολές (Ιατρική Σχολή, Παιδαγωγικά Τμήματα, Τμήματα Επιστημών Υγείας), το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας.

Το “Α-Τεστ” είναι εύκολο και γρήγορο στην εφαρμογή του. Αποτελείται από επτά (7) κλίμακες που καλύπτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για μία επιτυχή φοίτηση και ερωτήσεις Γενικών Γνώσεων. Ειδικότερα, οι κλίμακες εστιάζουν στους ακόλουθους τομείς:

1. Κρίση - Συλλογισμός.
2. Γλωσσικές Αναλογίες.
3. Πρώιμη Αφαιρετική Σκέψη.
4. Οπτικοκινητικός Συντονισμός.
5. Οπτική Αντίληψη.
6. Αδρή Κινητικότητα.
7. Χωροχρονικός Προσανατολισμός.

Το “Α-Τεστ”, επιπλέον, εκτιμά την ικανότητα του νηπίου να ολοκληρώσει σχολικές εργασίες αδιάσπαστα και μεθοδικά, βάσει κριτηρίων σχετικών με τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Τέλος, η εκτίμηση της συμπεριφοράς του νηπίου, κατά την εξέταση, εκτιμά την προσαρμοστική ικανότητά του σε καθημερινές απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος. Ο έλεγχος με το “Α-Τεστ” πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένους - εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες.

ΜέταΦΩΝ Τεστ

Το ΜέταΦΩΝ Τεστ είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση δεξιοτήτων φωνολογικής επίγνωσης και για την ανίχνευση πιθανών δυσκολιών στην ανάγνωση και στη γραφή. Το τεστ αποτελείται από δύο μέρη:

1. Το Αναπτυξιακό «ΜέταΦΩΝ τεστ» (ΠΛΗΡΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗ) για ηλικίες από 3χρονών και 10μηνών έως 6ετών και 6 μηνών. Το αναπτυξιακό ΜέταΦΩΝ Τεστ, έχει διαγνωστικό χαρακτήρα για την προσχολική ηλικία. Η πλήρης χορήγηση περιλαμβάνει 37 κριτήρια αξιολόγησης χωρισμένα στα γλωσσολογικά επίπεδα ρίμας (ομοιοκαταληξίας) - συλλαβής - φωνήματος.

Η επίδοση των παιδιών ερμηνεύεται μέσω:

Ι. Διαγνωστικού διαγράμματος φωνολογικής επίγνωσης
ΙΙ. Αναπτυξιακού προφίλ φωνολογικής επίγνωσης
ΙΙΙ.Αναπτυξιακών ηλικιών

2. Το Ανιχνευτικό «ΜέταΦΩΝ τεστ» (ΒΡΑΧΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ) για ηλικίες από 5 έως 7 ετών. Το ανιχνευτικό ΜέταΦΩΝ Τεστ, απευθύνεται σε παιδιά νηπίου και μαθητές Α΄ Δημοτικού. Έχει ανιχνευτικό χαρακτήρα, με 15 κριτήρια αξιολόγησης, και αξιολογεί την αναγνωστική ετοιμότητα ως προς τη φωνολογική επίγνωση.
Το ΜέταΦΩΝ Τεστ παρέχει στους ειδικούς τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και σχεδιασμό προγράμματος αντιμετώπισης σε παιδιά υψηλού κινδύνου για εκδήλωση μαθησιακών δυσκολιών.