Αν ως γονείς προβληματίζεστε για μια συμπεριφορά του παιδιού σας, για μια δική σας συμπεριφορά προς εκείνο, για τη σχέση σας μαζί του, αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με εκείνο αλλά δεν είστε σίγουροι τι είναι αυτό, αν απλά βλέπετε ότι η καθημερινότητά σας στο σπίτι με τα παιδιά χειροτερεύει και θέλετε να ζητήσετε βοήθεια, να σε ποιες ερωτήσεις είναι ανάγκη να απαντήσετε θετικά:

  • Είναι για μένα τα παιδιά μου αλλά και η σχέση μου μαζί τους η προτεραιότητά μου;
  • Θέλω να είναι τα παιδιά μου πάνω απ’όλα χαρούμενα και υγιή;
  • Μπορώ να μοιραστώ δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα για μένα και την οικογένειά μου;
  • Είμαι έτοιμος/η να κάνω αλλαγές;

Αν απαντήσατε και στις 4 ερωτήσεις θετικά, τότε η Συμβουλευτική μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές στη ζωή σας. Μην ξεχνάτε! Είναι ανάγκη και οι δύο να απαντήσετε θετικά. Τα θετικά αποτελέσματα έρχονται μόνο αν οι γονείς είναι «στο ίδιο στρατόπεδο».

Αν όχι, αρχικά αναρωτηθείτε:

  • Ποια είναι η προτεραιότητα στη ζωή μου αυτή την περίοδο και γιατί;
  • Τι θέλω περισσότερο για τα παιδιά μου και γιατί;
  • Τι θα κάνω με όλα όσα συμβαίνουν στο κεφάλι μου; Άραγε τι μου συμβαίνει;
  • Γιατί φοβάμαι την αλλαγή; Πόσο ασφαλής αισθάνομαι τώρα;

Σκεφτείτε:

Αν στην πραγματικότητα τα παιδιά σας, δεν είναι η προτεραιότητά σας γενικά ή αυτή την περίοδο λόγω προσωπικών σας υποχρεώσεων, με ποιο τρόπο θα βρείτε λύση στο πρόβλημά σας αν δεν συγκεντρωθείτε σε αυτά, τουλάχιστον για αυτή τη δύσκολη περίοδο για εκείνα; Έχετε σκεφτεί μήπως η αιτία του προβλήματός σας αλλά και η λύση του βρίσκεται σε αυτή την πρώτη σας αρνητική απάντηση;

Αν αυτό που θέλετε πρώτα για τα παιδιά σας είναι κάτι άλλο από το να είναι χαρούμενα και υγιή ή εάν προσθέτετε στη χαρά και την υγεία απαραίτητα και κάτι άλλο, πώς θα είναι τα παιδιά σας χωρίς χαρά και υγεία αλλά μόνο με αυτό το κάτι άλλο; Πως θα αισθάνονται και πως θα ζουν; Για σκεφτείτε μήπως αυτό το άλλο επηρεάζει με κάποιο τρόπο το παιδί σας αρνητικά.

Αν συνεχίσετε να μην ασχολείστε με όσα συμβαίνουν στο κεφάλι σας, αν αφήσετε τις δυσάρεστες σκέψεις σας να πολλαπλασιαστούν και τα δυσάρεστα συναισθήματά σας να γιγαντωθούν, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε ακόμα ένα πρόβλημα σε εσάς και την οικογένειά σας. Μην ξεχνάτε! Η δική μας συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει θετικά ή αρνητικά ένα πρόβλημα ή αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει ή να λύσει ένα πρόβλημα.

Αν αφεθείτε στο φόβο για την αλλαγή και δεν την επιδιώξετε ποτέ, δεν θα έρθει ποτέ η αλλαγή που αναζητάτε, η λύση δηλαδή στο πρόβλημά σας. Αν αισθάνεστε ασφαλείς, όταν το ξανασκέφτεστε και διαπιστώνετε ότι «δεν συμβαίνει και κάτι τεράστιο τελικά», «δεν υπάρχει λόγος να αγχώνομαι», πως αισθάνεστε όταν έρχεστε ξανά αντιμέτωποι με το πρόβλημα λίγες μέρες μετά; Ανασφάλεια; Άγχος; Μήπως τελικά δεν σας συμφέρει αυτή η αίσθηση ασφάλειας, γιατί είναι στην πραγματικότητα παροδική;